Entitat cultural adrianenca oberta a la ciutadania

100 anys d'història

Ruta La Barcelona Jueva

Durant l’edat mitjana va proliferar a Barcelona una pròspera i sabia comunitat jueva. Els registres indiquen que hi va haver presència sefardita a la ciutat comtal des d’una data tan primerenca com l’any 850.

Barcelona va ser durant aquests primers segles de l’existència de la comunitat jueva un exemple de tolerància i respecte. El famós viatger jueu Benjamí de Tudela s’hi referia com «una comunitat santa d’homes savis i prudents i grans prínceps». Però aquest ambient, que es prolongaria fins a bona part del segle XIII, comença a fer fallida a principis del segle XIV.

Al nostre recorregut descobrirem les empremtes del passat, alhora gloriós i tràgic, de la Barcelona jueva. Transitarem pels Calls Major i Menor coneixent el seu urbanisme. Dels seus habitatges, dels seus comerços, de les seves sinagogues, dels seus costums i dels seus rituals en parlarem mentre passegem pel barri jueu.

Coneixerem els personatges més il·lustres i descobrirem les seves celebracions més importants

Contemplarem el llegat jueu de la sinagoga major, la casa de Bonjuha Cabrit, el carrer de les carnisseries o els banys nous, fundats per Abraham Bonastruc.

Al centre de la ciutat, i dins de l’antiga muralla romana, tan a prop i tan amagada, descobrirem la història d’un poble que va ser clau en la cultura de Barcelona durant l’Edat Mitjana

Un tour que no deixarà ningú indiferent!

Dissabte 22 de febrer 2025
16:00 h
Lloc de trobada:
Ateneu Adrianenc
Preu: 10 € per persona
(Inclou visita Centre MUHBA El Call)
No inclou transport