Entitat cultural adrianenca oberta a la ciutadania

100 anys d'història

Ruta Les Muralles de Barcelona

El territori de Catalunya, organitzat des de l’antiguitat a viles, fortaleses, castells i nuclis grans de població, va ser envaït periòdicament per pobles guerrers.

Ibers, romans, jueus i grecs (Empúries), van irrompre gairebé sempre des del nord conquerint i imposant la seva cultura i la seva religió.

Les muralles funcionaven com a límit de protecció del territori per donar seguretat als ciutadans que vivien dins de la fortalesa. Un total de tres cinturons de muralles han envoltat la ciutat des de l´antiguitat fins als temps moderns: la muralla Romana, la muralla de Jaume I i la muralla del Raval.

En aquesta primera part de la ruta: “les Muralles de Barcelona” recorrerem el castrum que va constituir la Muralla Romana.

La república romana va entrar per primera vegada a la península ibèrica en el transcurs de la segona guerra púnica (218 a. C.), per contrarestar el poder dels cartaginesos a la zona, cosa que va acabar per esdevenir en l’inici de la conquesta del territori, un lent procés que duraria gairebé dos segles, fins que l’any 19 a. C. l’emperador Augusto donaria per finalitzat el control de la península i fundaria la colònia que donaria origen a la ciutat, batejada com a Bàrcino.

La ruta proposa transportar-nos al passat per descobrir en el trajecte els vestigis de la Muralla Romana que es va construir a Barcelona entre el segle I i IV després de Crist. El Temple d’August, la porta Pretoriana, l’Aqüeducte romà, el Carrer de la Tapineria, el Palau Requesens, la Plaça dels Traginers, la porta Decumana, la porta Principalis Dextra (carrer del Call) i les sepultures dels pobres són alguns dels llocs que visitarem durant el recorregut. Segles d’història ocults als carrers i construccions de la ciutat comtal.

Dissabte 16 de novembre 2024
16:00 h
Lloc de trobada: Ateneu Adrianenc
Preu: 7 € per persona
(No inclou transport)