Entitat cultural adrianenca oberta a la ciutadania

100 anys d'història

Divendres, 21 d'abril de 2023

Presentació del llibre "La memoria del silencio naranja", de Laura González Valcarce

La presentació d’aquest llibre va anar a càrrec de l’autora, Laura González Valcarce i Pedro Gusi, i és un testimoni esfereidor de l’herència històrica rebuda a Sant Adrià de Besòs de tot el seu passat industrial, en un moment de la història on es va decidir que aquest poble milenari fos destinat a “zona de sacrifici“, com d’altres llocs del planeta, triat per concentrar totes aquelles  industries tòxiques que altres municipis no van assumir.

Actualment, aquesta herència, condemna a la ciutadania de Sant Adrià, a un present ple d’incertessa, que planteja un entorn incompatible amb una qualitat de vida saludable d’acord amb els nivells mínims acceptables de dioxines i COP (Composts orgànics persistents) al subsòl de la ciutat.

Un llibre on es reflexa aquesta realitat amb dades i proves visuals, i es posa de manifest la impotència de comprovar que la salut dels adrianencs val tres vegades menys que la resta de la població del territori.

Els adrianencs no han tingut la sort de viure a zones on s’ha respectat l’entorn i el dret a viure sense el risc de patir malalties greus per exposició a elements tòxics i ara és l’hora de reivindicar-ho.