Entitat cultural adrianenca oberta a la ciutadania

100 anys d'història

Ruta Barcelona maçònica

Què eren les lògies maçòniques i com van influir a la Barcelona del passat?

La lògia maçònica és una institució basada i promulgadora dels principis filosòfics, filantròpics i progressistes, amb la finalitat d’estudiar la veritat, els valors ètics i les pràctiques solidàries amb l’objectiu d’aconseguir un món millor construit entre tots.

Són molts els mites i llegendes que giren sobre aquesta organització, així com la injusta etiqueta de sectaris (imatge influenciada per la persecució que va portar  terme l’esglèsia catòlica en general i el franquisme en particular), o d’organització secreta.

Malgrat la neteja i repressió que va ordenar el dictador, acabada la guerra civil, han sobreviscut miracolosament edificis i marques que són evidències de la presència d’aquesta lògia a la Barcelona medieval i modernista.

Aquesta persecució els va portat a desenvolupar un llenguatge de signes i símbols propi que utilitzaven per marcar discretament edificis i d’altres llocs on deixar constància de la seva presència per fer reunions.

Ens submergirem tot observant els elements simbòlics dels maçons amagats en els edificis i els racons de la ciutat de Barcelona (el triangle, la plana i els maons, el regle de 24 polzades, el compàs, l’escaire, el número 7 i el 33, l’estrella de cinc i sis puntes i les acàcies), tots ells, amb un significat místic.

Veniu a descobrir aquesta institució que tenia com a valors “la llibertat, igualtat i fraternitat” i que va acumular poder que encara roman a dia d’avui.

Formulari d'inscripció