Entitat cultural adrianenca oberta a la ciutadania

100 anys d'història

Ruta de la Barcelona Gremial

Els gremis van ser una de les organitzacions més importants de la Barcelona medieval. Eren agrupacions d’artesans dedicats a un mateix ofici, organitzades corporativament per resoldre necessitats comunes de tots els membres associats.

Cada gremi tenia les seves pròpies ordenances i van assolir molt poder, tant polític com econòmic. Se solian instal·lar en un mateix carrer que, per regla general, duia el nom d’aquell ofici.

Els gremis, al seu torn, formaven part de les confraries, associacions de caràcter religiós-benèfic-social que es posaven sota l’advocació d’un sant protector, a qui anomenaven com a patró.

Per ser membres d’aquestes agrupacions s’havia de pagar una quota, a canvi de la qual es rebien alguns serveis de manera comunitària com ara:

  • Poder disposar d’un lloc per a l’enterrament (molt important a l’època medieval).
  • Formació dels aprenents.
  • Subsidis de viduïtat i pobresa.
  • Una rudimentaria assistència sanitària.

Sabaters, fusters, candelers de seda, mariners, constructors de vaixells, escultors, ferrers, comerciants, barreters o fabricants de miralls són alguns dels innombrables oficis agrupats en gremis i confraries que van deixar el seu segell a la Barcelona d’ahir i que encara són presents avui.

Formulari d'inscripció